TOKAT İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

NİKSAR

 

Tarih, tabiat, kültür ve turizm kenti Niksar, Kelkit ırmağı ile Canik Dağları'nın kucaklaştığı, Kelkit ırmağının geçtiği vadi boyunca uzanan tabii güzelliklerin şehridir. İklim olarak Orta Karadeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında bir geçiş iklimi bölgesidir. Tarım arazisi bakımından elverişli bir ovaya yılda birden fazla ürün vermektedir.

İl merkezine 52 km. mesafede olup, rakımı 350, nüfusu 33.090'dır. 

İmparator Hadrianus zamanında Neocaeserea (Niksar) Büyük Pontus eyaletinin metropolisii ilan edilerek,Anadolu'nun siyasi başkenti haline gelmiştir.

Danişmendli Türk Devleti ile birlikte Tacettin Oğulları Beyliği'nin başkentliğini yapmış, Türkiye'nin ikinci büyük kalesi ve Anadolu'da ilmin ilk ışıklarının yayıldığı Nizamettin Yağıbasan Medresesinin bulunduğu, Danişmendli, Selçuklu ve Osmanlı Türk İslam kültürünü yansıtan eserlerinin tarihi izlerini bütün ihtişamıyla  yaşatan zengin bir açık hava müzesi görünümündedir.

Ayrıca; Erzurumlu Emrah ve Cahit Külebi anıt mezarları ilçemizde bulunmaktadır.

 

NİKSAR KALESİ

Niksar ilçe merkezinde, Çanakçı çayının oluşturduğu vadinin kuzeyindeki tepede yer alan Niksar kalesi, ilk defa Roma döneminde kurulmuş, Bizans döneminde büyütülmüş, İslami çağlarda da tahkim edilmiştir İlçe merkezine hakim konumundaki Türkiye'nin ikinci büyük kalesinde; medrese, iki hamam, iki mescit, kilise ve hapishane kalıntıları bulunmaktadır.

 

NİKSAR ULU CAMİİ

İlçe merkezi Ulu Cami Mahallesindeki yapı 1145 yılında Çepnizade Hasan Bey tarafından yaptırılmış bir Danişmentli dönemi eseridir. Dikdörtgen planlı olup iç mekan 4 sıra ayakla 5 sahına ayrılmıştır. Anadolu'nun iyi durumda ayakta kalabilen ilk camilerinden biridir.

 

ÇÖREĞİBÜYÜK CAMİİ

 Niksar ilçe merkezinde, İlhanlılardan kalan en önemli eserdir. 133. yy'da Ebu Sait Bahadır Han zamanında tekke ve zaviye olarak yapılan bu eser 1939 ve 1942 yer sarsıntılarında yıkılmış, 1957 yılında cami olarak yeniden restore edilmiştir. Caminin en ilginç yanı portaldeki diz çökmüş ceylan rölyefidir. Camiye, Çöreğibüyük denmesinin nedeni, portal alnında bulunan çöreği andıran iki kabartma büyük rozetlerdir.

 

YAĞIBASAN MEDRESESİ

Anadolu'da günümüze kadar gelebilen ilk ve en eski medreselerdendir. 1158 yılında Niksar kalesinde inşa edilmiştir. Kapalı avlulu, iki eyvanlı ve revaksız bir medresedir. Anadolu'da tıp eğitimi verilen ilk medreselerden biri olarak bilinir.

 

LEYLEKLİ KÖPRÜ (YILANLI KÖPRÜ)

Çanakçı deresi üzerinde Arasta cami yanındadır. Roma dönemi eseridir. Tek kemer gözlü, yarım daire şeklindedir. Kemer kilit taşının üzerindeki taşta ağzında yılan tutan bir leylek figürü vardır.

 

TALAZAN KÖPRÜSÜ

Niksar-Erbaa yolu üzerinde yer alır. Yedi sivri kemer gözlüdür. 11. yy.'ın ilk çeyreğinde yapıldığı sanılan köprü, 1390 yılında "PALAZAN" adıyla bilinmektedir.

 

MELİKGAZİ TÜRBESİ

Niksar fatihi Melik Ahmet Gazi'nin yattığı türbedir. Tipik Selçuklu mimarisine göre ve mescide benzer şekilde inşa edilmiştir.

 

ROMA DÖNEMİ ARSENALİ

 Niksar kent merkezinde bulunan Arsenal'in tabanı kireç harçlı horasan malzeme ile kapatılmıştır. Tavanda yaklaşık 4 m. yüksekliğinde havalandırma bacası yer alır. Girişler tuğla örgü kemer geçişlidir. Duvar kalınlıkları 1,20 m.'dir. Mimari dokusu itibarıyla M. Ö. 2-3. yy. dönemlerine ait olduğunu göstermektedir.

 

KIRKKIZLAR KÜMBETİ

1220 tarihli türbe, tuğla örgülü anıtsal bir yapıdır. Türbenin sekizgen biçimli piramidal külahı yıkılmış geriye saçak çıkıntıları ve tuğla kubbesi kalmıştır.

 

NİKSAR EVLERİ

Kalenin eteklerindeki hemen bütün mahallelerde Niksar'ın geleneksel mimarisinin izleri görülebilir. Niksar'daki evlerde ahşap ön plandadır. Niksar evlerinde Karadeniz ile İç Anadolu evlerinin bir karışımı görülmektedir. Bu evler çoğunlukla iki ve üç katlıdır. Bu evlerin büyük çoğunluğu birbirlerine bitişik nizamda yapıldığından cephe çıkmalarına çok fazla yer verilmemiştir.

 

ÇAMİÇİ YAYLASI

Niksar; Ünye yolu üzerindedir. Deniz seviyesinden yaklaşık 1350 m. yüksekte bulunan Çamiçi yaylası kente 17 km. uzaklıkta olup, kentin kuzeyine düşer. Tamamen çam ağaçlarıyla kaplı, tabiat harikası bir yayladır. Çam ormanları arasındaki bu yayla konaklama tesisleriyle son yıllarda yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Piknik, doğa yürüyüşü ve kamp yapabilecek en güzel yerlerden biridir.

 

İLETİŞİM

Kaymakamlık     0 356 527 24 65

Terminal             0 356 527 14 14

Öğretmen Evi     0 356 527 80 85 

Çamiçi Yaylası   0 356 542 14 44 

 

 

  • niksar saat kulesi.jpg..
  • niksar.jpg..
  • niksar ceviz.jpg..
  • niksar, yağıbasan medresesi (4).jpg..
  • Tokat-Niksar-Lülecizade Çeşmesi, (H.1340-M (2).jpg..
  • NİKSAR MEYDAN havadan.jpg..
  • niksar Yağıbasan medresesi (3).jpg..
  • niksar AYVAZ.jpg..
  • niksar Yağıbasan medresesi (2).jpg..
  • niksar Yağıbasan medresesi (1).jpg..
  • niksar çamiçi.1jpg.jpg..
  • NİKSAR KALE.jpg..
  • niksar melik ahmet gazi kabristanı.jpg..
  • Niksar Melik Ahmet Danişment Gazi  türbe.jpg..
  • niksar genel görünüm.jpg..
  • niksar arasta çarşısı.jpg..
  • NİKSAR GENEL GÖRÜNÜM.jpg..
  • Leylekli Köprü..jpg..
  • leylekli köprü...jpg..